Types Communities

Er zijn in totaal zes typen communities:

1) Community of practice: een groep mensen die een beroep of ambacht met elkaar delen. Hierbij kun je denken aan artsen die met elkaar discussiëren over hun beroepsuitoefening, of programmeurs die praten over verschillende programmeertalen. Nederlandse voorbeelden zijn HAweb (CoP voor artsen) en KenMe (CoP voor klantmanagers).

2) Community of circumstance: een groep mensen die een (levens)omstandigheid delen. Dit kunnen jonge ouders zijn, zzp’ers of mensen met een chronische ziekte. Nederlandse voorbeelden zijn Kanker.nl (voor kankerpatienten) en Je Achterban van CNV Vakmensen (voor iedereen in loondienst).

3) Community of purpose: een groep mensen die hetzelfde doel willen verwezenlijken. Voorbeelden zijn alle open source communities (Drupal, WordPress etc.).

4) Community of place: een groep mensen die op dezelfde plek woont, werkt of op bezoek zijn. De wijken waarin we wonen zijn de meest voor de hand liggende voorbeelden van communities of place. Maar ook de Schiphol community – die is gericht op bedrijven op of rondom Schiphol – valt onder die noemer.

5) Community of interest: een groep mensen met dezelfde interesse of passie. Deze groepen doen erg denken aan de communities of practices maar draaien meer om hobby’s dan om beroepen. Een Nederlands voorbeeld is de community Voor De Makers van Praxis (een community van vrijetijdsklussers).

6) Community of action: een groep mensen die samen verandering teweeg wil brengen. Dit zijn echt bewegingen van groepen mensen die samen iets willen bereiken. Een Nederlands voorbeeld is Greenwire van Greenpeace (mensen die strijden voor een beter milieu).